ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ABLE

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της προχωρημένης μορφής οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι µια χρόνια εκφυλιστική νόσος η οποία εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα της φθοράς του χόνδρου και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι:

Πόνος που ξυπνά τον ασθενή τη νύχτα, επίσης τον αναγκάζει να διακόψει αγαπημένες του δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδήλατο κ.α.
Μικρή ή καθόλου ανταπόκριση στη χρήση παυσίπονων
∆υσκολία στο ανέβασµα ή κατέβασµα σκάλας
∆υσκολία έγερσης από την καθιστή θέση
Δυσκαμψία

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθωσης.

Σε μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αντικαθίσταται η κεφαλή του μηριαίου οστού που έχει υποστεί φθορά με ένα μεταλλικό ή κεραμικό εμφύτευμα στερεωμένο σε στυλεό, ενώ στην υποδοχή τοποθετείται πολυαιθυλένιο ή μεταλλικό κυπέλιο με ένθετο πολυαιθυλενίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ABLE, η οποία αποτελεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, αλλάζει την κατεύθυνση από την οποία ένας χειρουργός μπορεί να έχει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η φθαρμένη άρθρωση του ισχίου επιδιορθώνεται με πρόσβαση στην άρθρωση μέσα από το μεσοδιάστημα μεταξύ του τεντωτή μυός της περιτονίας και του μέσου γλουτιαίου μυός.

Με αυτό τον τρόπο, ο χειρουργός είναι σε θέση να επιδιορθώσει την πάσχουσα περιοχή μέσω ενός φυσικού χώρου μεταξύ των μυών του πρόσθιου τμήματος του ισχίου, αντί να κάνει την τομή στην οπίσθια πλευρά, η οποία έχει τη δυνατότητα να βλάψει τους μύες που αποτελούν το κύριο σύστημα στήριξης της άρθρωσης.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ABLE προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή.Με τη συγκεκριμένη ελάχιστα επεμβατική τεχνική διατηρούμε το μαλακό ιστό που περιβάλλει την άρθρωση, επιτρέποντας άμεση σταθερότητα μετά το χειρουργείο. Επίσης έχουμε χαμηλότερο κίνδυνο εξάρθρωσης, καθώς οι κύριοι μύες στήριξης παραμένουν άθικτοι.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λιγότερο χρονικό διάστημα, καθώς η μετεγχειρητική ανάρρωση κι αποκατάσταση πραγματοποιείται συντομότερα. Παράλληλα, η συγκεκριμένη τεχνική προσφέρει ταχύτερο χρόνο επούλωσης αλλά και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.

Όπως αναφέρθηκε, η ολική αρθροπλαστική ισχίου ABLE έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πεντάζος Παναγιώτης - Νεκτάριος χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνική.