ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ PSI

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της ορθοπαιδικής αποτελεί η ολική αντικατάσταση των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος με ειδικά υλικά. Αντικαθιστώντας αυτές τις επιφάνειες ο ασθενής ανακουφίζεται από το αίσθημα του πόνου, αυξάνει το εύρος κίνησης της άρθρωσής του και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ πιο άμεσα, σε σχέση με την κλασική τεχνική της αρθροπλαστικής γονάτου.

Σήμερα με την εξέλιξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και χειρουργικής τεχνογνωσίας η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος αλλάζει.

Προτείνεται η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος PSI (Patient Specific Instrumentation) η οποία διαφοροποιείται από την κλασική τεχνική της αρθροπλαστικής γόνατος, καθώς η πρόθεση που τοποθετείται στις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες κατασκευάζεται πλήρως στις ανάγκες του ασθενούς λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές κλίσεις και στροφές που έχει όλο το κάτω άκρο. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται εξαιρετική ακρίβεια κατά την εμφύτευση της πρόθεσης μέσω ειδικών εργαλείων που λειτουργούν ως οδηγοί.

Εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα η οποία έχει προκαλέσει σημαντικής έκτασης φθορά στις αρθρικές επιφάνειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, και προκαλεί έντονο πόνο και περιορισμένη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Για να επιτευχθεί η ολική αρθροπλαστική γόνατος PSI πραγματοποιείται προεγχειρητικός έλεγχος με διενέργεια αξονικής τομογραφίας τριών σημείων: ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής. Έπειτα οι εξετάσεις αποστέλλονται σε ειδικό κέντρο στο εξωτερικό, στο οποίο γίνεται η κατασκευή των οδηγών τοποθέτησης και του εμφυτεύματος σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό. Το συγκεκριμένο εμφύτευμα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στον συγκεκριμένο ασθενή.

Λόγω του ότι η ανατομία του γόνατος διαφέρει από άτομο σε άτομο η μέθοδος PSI είναι ασφαλέστερη και αυξάνεται η διάρκεια της αρθροπλαστικής για περισσότερα χρόνια. Επιπλέον άλλα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής από την κλασική τεχνική της ολικής αρθροπλαστικής γονάτου, είναι ότι πραγματοποιούνται μικρότερες χειρουργικές τομές και απώλεια αίματος, μειώνεται αισθητά ο μετεγχειρητικός πόνος και η διάρκεια παραμονής στην κλινική έως 2 ημέρες. Υπάρχει γρηγορότερη αποκατάσταση, εξαιρετική κινητικότητα και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές υποχρεώσεις του ασθενή.

Όπως αναφέρθηκε, η ολική αρθροπλαστική γόνατος PSI έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πεντάζος Παναγιώτης - Νεκτάριος χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνική.